Alıntı:
Danıştay 12'nci Dairesi, Adalet Bakanlığı'nın 100 idari, 500 adli yargı hakim ve savcı adayı alımına yönelik ilanları ile 'Adli ve İdari Yargıda Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Sınav, Mülakat ve Atama Yönetmeliği'nin yürütmesini durdurdu.
Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), söz konusu ilanlar ile yönetmeliğin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.
Danıştay 12'nci Dairesi, davalı idarelerden savunma geldikten sonra yürütmenin durdurulması istemini görüştü.
Daire, Adalet Bakanlığı'nın, 9 Ağustos 2006 tarihli 100 idari yargı hakim ve savcı adayı alımı ile 15 Ağustos 2006 tarihli 500 adli yargı hakim ve savcı adayı alımına ilişkin ilanları ile 'Adli ve İdari Yargıda Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Sınav, Mülakat ve Atama Yönetmeliği'nin tamamının yürütmesini durdurdu.
Dairenin bu kararının, gerek Hakimler ve Savcılar Kanunu gerekse Adalet Bakanlığı'nın Kuruluşuna İlişkin Kanun'da, 'Adalet Bakanlığı'nın hakim ve savcı adaylarını almada sınav yapma yetkisi' olduğuna dair herhangi bir hüküm bulunmadığı gerekçesine dayandırıldığı öğrenildi.
Kararın yazımının devam ettiği, yazım ve imza tamamlandıktan sonra taraflara tebliğ edileceği belirtildi.
Olayın gelişimi
İdari Yargı hakim adaylığı için yazılı sınav ÖSYM tarafından 15 Ekim 2006'da yapılmış, sınavı kazanan 482 adayın mülakata alınacakları duyurulmuştu. Adli yargı hakim adaylarının yazılı sınavı ise 25 Kasım'da yapılacaktı.
Davalılar, Adalet Bakanlığı ve ÖSYM'nin, dairenin kararına itiraz etme hakkı bulunuyor. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek. İtirazın ardından Danıştay 12'nci Dairesi, davayı esastan karara bağlayacak.
http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber_de ... rID=259518
hukuk bölümünün başlığı madem hukuk devletiyiz şeklindeydi yanlış hatırmıyorsam...
bu ülkede en fazla haksızlığa uğrayan mesleklerin başında geldiğimizi düşünüyorum. hukuk ve aalet dağıtacak olan bizler her gün çıkan bir yasayla, değişen kanıunlarla oyuncağa dönmüş durumdayız...
ben 25 kasımda giriyordum hakimlik-savcılık sınavına, geyik olsun diye girecektim, çalışmamış etmemiştim, hakim ya da savcı olmayı düşünmüyordum ama bu hakimlik veya savcılığı düşünen bir çok arkadaşım vardı, idari hakimlik sınavına girmişti bir kaçı ve gecelerini gündüzlerine katmışlardı, hasta hasta sınava çalışmış kitapların arasında boğulmuşlardı, öyle kolay bir sınav falan da değil bunlar, çok kapsamlı sınavlar... dershaneleri falan var, insanlar buralara para aktarıyorlar sırf hakim veya savcı olabilmek için...
bu gün ntv'de gördüm, akşam haberlerined sınavın iptal edildiğini, arkadaşlarımı düşündüm, gündüzünü gecesine katan arkadaşlarımı, dersanelere milyarlarca yatıran hukuk fakültesi mezunlarını... idari hakimlik sınavına girmiş ve mülakata girmeyi haketmiş insanların hayal kırıklıklarını, 25 kasımda yani 10 gün sonra olacak sınav için son hazırlıklarını, tekrarlarıı yapan hukuk fakültesi mezunlarını ve adalet bakanlığının adalete, hukuka aykırı uygulamalarını...
evet bu sınav iptal oldu, şimdi ne oalcak bilmiyoruz, benim yatırdığım parayı nasıl alacam, sınava gerçekten hazırlanan kişiler o dersanelere verdikleri paraları, kitaplara yatırdıkları paraları nasıl alacaklar, o 'boş harcadıkları zamanı2 kim telafi edecek bilmiyorum...
tam da barolar birliğinin biz stajyer avukatlara attığı en büyük kazığı konuşurken, bizim birliğimiz dediğimiz barolar birliğinin ve bizim baromuz dediğimiz istanbul baarosunun bizleri ne kadar hukuksuz, adaletsiz ve eşitlikten uzak bir sınava sokacağını ve bunu iptal ettirme şekillerimizi tartışırken adalet bakanlığı ve danıştayın yine biz hukuk fakültesi öğrencilerine attığı bir kazığı konuşur olduk...
balık baştan kokar derler ya, işte o hesap... eğer barolar birliği adaletsizlik ve eşitsizliğin yanındaysa ve CHP sırf barolar birliği iki kelam etti diye bize destek verirken birden karşımıza dikiliyorsa ve bizi AKP'ye muhtaç bırakıyorsa, adalet bakanlığı ve danıştay binler hukuk fakültesi mezununu, adalet dağıtmak için sınava giren binlerce kişiye böyle bir adaletsizlik yapıyorsa bu ülkede kim hukuktan bahsedebilir??
balık baştan kokuyor, adalet dağıtması gerekenler, hukukun kurucu unsurlarına hukusuzluk, adaletsizlik yapıyor... binlerce insanın emeğini bir kalemde silip atabiliyor...
kime kızacağımı da bilemiyorum, adalet bakanlığına mı kızayım kendi yetkisi olmadan bu sınavı yapıyor diye, danıştaya ya da dava açanlara mı kızayım bu güne kadar aklınız nerdeydi diye... barolar birliği başkanına mı kızayım biz avukat adaylarını sırtından bıçaklıyor diye... yoksa biz hukuk fakültesi mezunu saf insanlara mı kızayım bu ülkede hukuk okuduk diye?? biri bana akıl versin...